Porakaivon korjaus

Reklamoin LVI-urakoitsijaa porakaivon rautaongelmasta mutta käytännössä urakoitsija (Lämpöykkönen) toimii vain postilaatikkona ja välittää kaikki tiedot (ja vyöryttää vastuun) alihankkijalleen porakaivon tekijälle (Rototec).  Heidän vastauksensa oli, että ovat poranneet yli tuhat kaivoa, eikä koskaan ole ilmennyt, että musta teräsputki antaisi ruostetta veteen. Heidän selityksensä ruosteelle oli aika merkillinen: rauta tulee kaivon pohjaosista, kun vedenpaine pienenee tyhjennyksen yhteydessä. Silloinhan siis mitä enemmän tyhjennät kaivoa, sen ruosteisempaa vettä saat. Meillä käy kuitenkin juuri päinvastoin.

Tällaisia tapauksia oli kuulemma tullut vastaan ennenkin, eikä siihen auta muu kuin suodatuslaitteiston rakentaminen. Muoviputkikorjausta eivät suositelleet.

Niinpä perehdyin asiaan tarkemmin.  Vesitalous-lehdestä löytyi sivulta 28 juttu porakaivon rautaongelmasta. Valtakunnallinen kaivovesitutkimus 1993 antoi lisätietoa kaivovesien ongelmista. Suomessa pohjavesi on yleensä hapanta ja pehmeää, joten se syövyttää helposti metallisia putkia. Sitten törmäsin porakaivojen korjaajaan porakaivokorjaus.fi -sivuilta. Tämä tekijä on porakaivojen korjauksen pioneeri ja kehittänyt menetelmän kaivojen korjaukseen vaihtamalla putkeksi haponkestävää ruostumatonta terästä olevan putken.

Porakaivovesi toi mökkini vesijärjestelmään rautapitoista vettä, joka alkoi pilata putket, vesitukit, vesikalusteet, jne ja mikä pahinta, tarttua myös maalämpöpumpun lämminvesivaraajaan. Minun oli tehtävä kiireesti jotakin estääkseni suuremmat vahingot ja niinpä tilasin korjauksen.

Liitteenä on kuvia korjauksesta. Kävi ilmi, että kaivon teossa oli paljon puutteita ja virheitä.

WP_20151229_11_18_43_Pro
Ruosteinen muoviputki ja sähkökaapeli nousee kaivosta. Pumppuun ei oltu laitettu turvavaijeria ja samoin sähkökaapeli oli jätetty sitomatta kiinni putkeen ja roikkui vapaana.
WP_20151230_08_59_03_Pro
Putki oli karmeassa ruosteessa sekä ulkoa että sisältä
WP_20151230_09_16_21_Pro
Pumppuun kiinnitettiin asianmukainen turvavaijeri ja lisäksi kaapeli sekä vaijeri sidottiin pumppuvamistajan ohjeiden mukaisesti vesiputkeen kolmen metrin välein.
WP_20151230_14_13_04_Pro
Korjattu kaivo sai kunnollisen kannatuksen putkelle, suojaverkon sekä turvavaijerin kiinnityksineen.

Jätä kommentti